U bent hier: Home › Nieuws & Informatie › Nieuws

Nieuws

Nieuwsbericht: Datum ledenvergadering nu al bekend
   (13-05-2017)

Geachte leden van de EPP vereniging,

Dit jaar weten we al vroeg op welke datum de ledenvergadering valt, namelijk 4 november 2017.
Zet deze datum dus alvast in je agenda!

Er zijn hier meerdere redenen voor.

1- We zoeken nog steeds naar een voorzitter
2- Met minder bestuursleden is er een kleinere verdeling, en meer werk.
    Als er dus mensen (zelfs in aparte projectjes willen meehelpen, horen we dit graag.
    
Er hebben zich al wat mensen opgegeven.

3- De locatie loopt storm.......

Waar we naar toe gaan, houden we nog even geheim.
En op tijd krijgen jullie de mogelijkheid om je op te geven.

Ook zullen er nog een kinderactiviteit aan gaan komen, wie wil er nou niet eens het strand op (zelfs met EPP).
Bij de volwassen activiteit is het wel snel opgeven, want vol is vol. Dit zal gaan om een smaaksensatie.

Tot die tijd, houd je mailbox, brievenbus en onze websites in de gaten.
https://www.facebook.com/EPPNederland/ 

Ben je verhuisd, of heb je jouw mailadres nog niet doorgegeven, of ben je zelfs nog geen lid?

Doe dat dan via: http://www.epp.info/pages/4/Contact/

Of stuur een mailtje naar onze secretaris met je lidnummer of adresgegevens.

Tot snel.

Namens het bestuur,

Danny de Roode
pr@epp.info 

» Reageren? Eerst inloggen

(Terug naar boven)


Nieuwsbericht: Zonbescherming
   (17-04-2017)

ZONBESCHERMING

Op 22 juni heeft de eerste EPP patient Scenesse gekregen. EEN MIJLPAAL!

Maar wat betekent dit voor onze huid.?

Zonnestralen zijn schadelijk voor de huid. Meer dan 50.000 Nederlanders krijgen te horen dat ze huidkanker hebben terwijl dit 10 jaar geleden nog zo’n 28.000 waren. Dit heeft te maken met het veranderde zongedrag van de afgelopen jaren, meer buitenactiviteiten, op vakantie naar zonnige gebieden, en ook een terrasje pikken is geheel ingeburgerd.

Behalve een verhoogd risico op huidkanker veroorzaakt blootstelling aan de zon nog andere, zichtbare huidschade zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping.

Door Scenesse worden wij ook meer blootgesteld en moeten wij ons dus ook (beter) gaan beschermen tegen de zon.

Zoals op de Ledenvergadering reeds door Dr. Langendonk is vermeld, moeten wij ons(meer) gaan beschermen met zonnebrandcrème.

Naar aanleiding hiervan ben ik mij gaan verdiepen in zonnebrandcrèmes en heb geprobeerd om duidelijkheid te scheppen in het gebruik van zonneproducten. Ik heb meerdere producten uitgeprobeerd, deze zal ik op het eind benoemen. Ik heb ze helaas niet kunnen testen op de zonbescherming, want ik heb nog geen Scenesse.

Ik ben natuurlijk geen expert en iedereen moet natuurlijk voor zich bepalen wat ze wel of niet willen gebruiken. Voor iedereen die wel interesse heeft in mijn onderzoek naar een goede zonbescherming, volgt hieronder mijn verhaal.

WAAR ZOEKEN WE NAAR IN EEN GOEDE ZONBESCHERMING:


WE ZOEKEN EEN ZONNEBRANDPRODUCT MET BREEDSPECTRUM BESCHERMING

Breedspectrumbescherming wil zeggen dat ze zowel tegen uv-A als uv-B bescherming bieden. (290nm-400nm)

De bescherming tegen uv-A moet minstens een derde zijn van die van uv-B volgens de nieuwe regelgeving. Producten die hieraan voldoen hebben een cirkel met uv-A op de verpakking.


Wat is het verschil tussen uv-A en uv-B?


Door uv-A verbrand je niet. Ze dringen diep door in de huid. Zonlicht bevat 20 keer meer meer uv-A dan uv-B straling en is heel het jaar aanwezig ongeacht het weer of seizoen. Het versneld de veroudering en verhoogd het risico op huidkanker. Het wordt bovendien niet tegengehouden door glas en minder goed gefilterd door wolken. Het geeft een relatief snelle bruining, maar het gaat hier om kortdurende, directe pigmentatie. (zonnebank)

Uv-B straling zorgt voor een vertraagde bruining, deze dringt door tot in de opperhuid, die zich vervolgens beschermd door dikker te worden en melanine aan te maken. Je wordt bruiner. Wetenschappelijke studies tonen aan dat je maximaal een bescherming haalt van ongeveer SPF4. Teveel uv-B straling zorgt verder voor een rode kleur of verbrande huid.

WE ZOEKEN GOEDE ZONFILTERS

In zonnebrandcrèmes vind je zowel chemische(minerale) als fysische(biologische) zonfilters.

Fysische of minerale zonfilters vormen als het ware een schildje op de huid dat de zonnestralen weerkaatst en verstrooid Voordelen: Producten met deze filters hoef je niet eerst in te laten trekken; ze werken direct na aanbrenging. Nadelen: Je veegt ze wat eenvoudiger van de huid af en ze laten nog wel eens een witte was achter. Wanneer nanotechnologie is gebruikt, is de witte waas minder/niet zichtbaar.

Chemische filters trekken echt in de huid en absorberen het zonlicht. Voordelen: Deze zonfilters blijven over het algemeen iets beter zitten. Nadelen: Sommige soorten worden na enige tijd onwerkzaam en kunnen in de bloedbaan terechtkomen. Ook is de kans op hudirritatie of allergie bij deze filters groter.

Laten die slechte chemische filters nu vaak net de goedkoopste zijn. Maar je kunt beter een goedkoop en slechter product smeren dan helemaal géén bescherming gebruiken.

De meeste zonnebrandcrèmes bevatten trouwens zowel chemische als minerale filters.

Een van de beste zonfilters zijn tinosorb M en S.  Tinosorb is een filter die qua werking tussen chemische en minerale filters in zit. Ze zijn stabiel, beschermen je huid tegen zowel uv-A als uv-B, en worden niet door je  lichaam opgenomen. Allergieën komen weinig voor en ze hebben geen hormonale werking. Helaas is het een relatief dure stof en wordt daarom bijna altijd in combinatie met andere zonfilters gebruikt. In goedkope producten zie je deze filters niet gauw terug.

GOEDE ZONFILTERS EN HOE DEZE TE VINDEN OP DE INGREDIENTENLIJST:

(Benaming ingrediëntenlijst(INCI) op de verpakking)

Tinosorb M: (bisoctrizole; methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol) uv-A en uv-B bescherming

Tinosorb S : (bemotrizinol; bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine) uv-A en uv-B bescherming

Mexoryl Met name de XL-versie is goed; de SX-versie moet weer worden gecombineerd met andere filters en daar worden helaas niet altijd de allerbeste voor gekozen

Mexoryl SX : (ecamsule; terephthlylifene dicamphor sulfonic acid) vooral uv-A bescherming

Mexory XL: (silatriazole) uv-A en uv-B bescherming

Zincoxide en titaniumdioxide:(mineraal)Beide filters uv-A en uv-B bescherming. Voorkeur voor de versie zonder nanotechnologie. Er ontstaat dan wel een witte was. Is er wel gebruik gemaakt van nanotechnologie, kies dan niet voor een sprayvorm.(kans op inademen) Zinkoxide is in dat geval veiliger dan titaniumdioxide.

MINDER BEKENDE GOEDE FILTERS:

UvinulT 150 (ethylhexyl triazone) uv-a en uv-B bescherming

Uvasorb HEB (diethylhexyl butamino triazone) uv-A en uv-B bescherming

Neo heliopanAP ( bisdisulizole disodium) uv-A bescherming

Uvinal A plus(diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate) uv-A bescherming


Welke beschermingsfactor moet ik kiezen?

SPF-(Sun Protection Factor)15 OF 30 IS IN PRINCIPE VOLDOENDE


Hoewel je dagelijks een SPF zou moeten gebruiken, wordt dit extra belangrijk als de zonkracht, ook wel de uv-index genoemd, 3 of hoger is. In Nederland is dit in de maanden april tot en met September. Gebruik van een factor 15 of 30 is in principe goed. Bij voldoende insmeren beschermt een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen, een factor 30 haalt 97 procent en een factor 50 maar 1 procent meer, 98 procent. Het langdurig gebruik van SPF 50 voor een gevoelige huid is af te raden, omdat er meer irriterende stoffen worden gebruikt in deze crèmes. De kans op huidirritatie of een allergische reactie is groter. Om je huid voldoende vitamine D en pigment ter bescherming te kunnen laten opbouwen is het beter om dagelijks op de juiste wijze een iets lagere factor te gebruiken.

HOEVEEL PRODUCT MOET IK SMEREN

Smeer een flinke laag! Bij gebruik van een moisturizer, smeer je je zonebrandcreme na de moisturizer. Bij een erg vette moisturizer, smeer je eerst de zonnebrandcreme. Voor het gezicht gebruik je ongeveer een halve theelepel, voor je armen en benen zo’n 4 eetlepels en voor je romp(voor en achter) 2 eetlepels. In deze hoeveelheid betekent het dat een factor 30 ook een factor 30 blijft. Een make-up product met spf geeft niet dezelfde bescherming als een normale zonnebrandcreme. Je zou dan wel een héle dikke laag make-up op moeten smeren om hetzelfde effect te creëren, en dat wil toch niemand?!

HELE DAG BESCHERMING/ WATERPROOF


In Europa mag er niet meer geclaimd worden dat een zonproduct de gehele dag bescherming geeft. Dit is namelijk onmogelijk! De mate van bescherming is afhankelijk van je huid en van je bezigheden. Bij voorkeur smeer je je elke 2 uur in.

De term waterproof mag niet meer worden gebruikt op zonnebrandproducten. Die claim is misleidend. Tegenwoordig wordt de term waterresistant gebruikt. Dit betekent dat het om een zonnebrandcrème op oliebasis gaat, deze blijft beter zitten bij blootstelling aan water. Na het zwemmen opnieuw insmeren


TE VERMIJDEN STOFFEN IN JE ZONNEBRANDCREME


Fototoxische stoffen kunnen in combinatie met zonlicht de zonschade versnellen zonder dat je dat direct aan de huid merkt. Je kunt er ook lelijke pigmentvlekken aan overhouden. Stoffen die dit kunnen doen zijn:

  • Geurstoffen/parfum
  • Kleurstoffen
  • Plantextracten/oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sint-janskruid, tea tree en gember.
  • Oxybenzone(zonfilter).

 

Koop bij voorkeur producten die in Europa geproduceerd zijn.

 

STOFFEN DIE JE HUID EXTRA BESCHERMING GEVEN IN JE ZONNEBRANDCREME

Uit onderzoek blijkt dat onderstaande stoffen(antioxidanten) je huid extra bescherming kunnen geven als je in de zon gaat. Hoe meer van deze stoffen in je crème, hoe beter, want ze versterken elkaars werking.

Vitamine C(ascorbic acid, sodium ascorbyl phosphate), Vitamine B(niacinamide),Vitamine E(tocopherol acetate), Groene thee extract(camelia sinensis leaf extract), Soja extract(genistein), Caretonoids(beta/carotene, xantofill, lycopene, crocetine, luteina, xantine) Cafeïne, Pijnboomschors extract(pycnogenol), Coenzyme Q10(ubiquinone), Druivenpit extract(vitis vinifera extract), Japanse notenboom(gin-go biloba extract), Granaatappel extract(punica granatum fruit extract), Resveratrol, Ferulic acid, Ergothioneine, Beta-glucan(sodium carboxymethyl betaglucan.

IN HET KORT

Gebruik een zonnebrandproduct met uv-A en uv-B filtersmet tenminste een factor 15.. Het liefst geen spray met nanotechnologie. Smeer een flinke laag en bij activiteiten (zweten, zwemmen) elke 2 uur insmeren(regelmatig). Vermijd fototoxische stoffen als parfum, geur-en kleurstoffen, bepaalde plantenextracten/oliën en het zonfilter oxybenzone. Koop bij voorkeur een zonproduct die in Europa is geproduceerd en met antioxidanten. Je kunt dezelfde zonnebrandcrème voor je kinderen gebruiken.

EXTRA BESCHERMING

Ga tussen 12 en 3 zo min mogelijk in de volle zon en bescherm jezelf met een zonnebril, petje of beschermende kleding, zoals we al jaren doen.                                      

GETESTE ZONNEBRANDPRODUCTEN: Deze voldoen aan de gestelde criteria.


Eucerin Sun Allergy Protection Crème-Gel SPF 25: Lichte textuur, trekt snel in, laat geen vettig laagje achter en laat zich goed combineren met make-up. Ruikt wat chemisch.

Suncover 30 van Uncover voor gezicht en lichaam: Lichte textuur, trekt snel in, laat geen vettig laagje achter en laat zich goed combineren met make-up. Typisch geurtje. Non profit product. Alleen on-line verkrijgbaar: https://www.uncover-skincare.nl/producten/huidverzorgingsproducten.html

 

La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics SPF 50: Voor het gezicht vind ik deze erg vettig(glimmend), op het lichaam valt dit mee. Ruikt wat chemisch.


Clinique Mineral sunscreen for Face & Body SPF 30:
Lichte textuur, trekt snel in, laat geen vettig laagje achter en laat zich goed combineren met make-up. Ruikt wat chemisch. Ook in SPF 50 verkrijgbaar.


Suncare SPF 15 en 30 van Uncover:
Vrij dikke crème, duurt even voordat hij is ingetrokken, laat zich goed combineren met make-up. Nagenoeg geen geur. Alleen online verkrijgbaar: https://www.uncover-skincare.nl/producten/huidverzorgingsproducten.html


Clinique City Block face SPF 25:
Deze gebruik ik al jaren, praktisch elke dag. Goede primer voor onder je make-up. Helaas is hier wel gebruik gemaakt van nano. Werd eerder niet op verpakking vermeld, nu wel.

 

» Reageren? Eerst inloggen

(Terug naar boven)

Nieuws
Nieuwsarchief
Nieuwsbrief
Kranten en tijdschriften
YouTube
Vraag & antwoord
Literatuur
Links
Fotoalbums
Een zeldzame ziekte
Wat is E.P.P.?
Onderzoek
Behandeling
Psychosociale problemen
Patiëntenvereniging
Bestuur / Commissies
Wetenschappelijke Adviesraad
Aanmeldingsformulier
Forum
Gastenboek
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...